Focaccia z oliwkami i miętą

Focaccia jest to rodzaj włoskiego pieczywa. Można ją przygotować bez żadnych dodatków, z ziołami, pomidorami koktajlowymi czy innymi ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam focaccię z oliwkami, miętą i suszonymi pomidorami i podałam ją z sosem jogurtowym.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki wody (125 ml)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • opakowanie suszonych drożdży
  • ok 100 g czarnych oliwek
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • łyżeczka suszonej mięty
  • garść listków mięty (niekoniecznie)
  • tymianek
  • pieprz

Przygotowanie
Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą i suszoną miętą, następnie dodajemy oliwę i wlewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok godzinie ciasto wykładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto obficie skrapiamy oliwą i rozkładamy równomiernie pokrojone w plasterki oliwki i suszone pomidory. Posypujemy tymiankiem i pieprzem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 20-30 minut.
Focaccię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C i pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie rumiany. Na upieczonym cieście układamy listki mięty.

focaccia

Print Friendly, PDF & Email