Penne z krewetkami i cykorią

Miało być spaghetti, ale zabrakło makaronu, więc ugotowałam penne (poszło szybciej niż pójście do sklepu po spaghetti :P) Uwielbiam makarony w sosie śmietanowym, lubię cykorię i krewetki, więc ta potrawa nie mogła mi nie smakować.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 180 ml śmietany 30%
  • 200 g krewetek koktajlowych (zamrożonych i obgotowanych)
  • 2-3 cykorie
  • pieprz cytrynowy, sól
  • tymianek
  • ząbek czosnku

Przygotowanie
Penne gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, następnie rozmrożone krewetki. Kiedy krewetki nam się przyrumienią, dodajemy posiekaną cykorię i chwilkę przysmażamy, następnie wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i zioła. Mieszamy i dusimy na delikatnym ogniu aż sos się zagęści. Ugotowany makaron wrzucamy do sosu i dusimy jeszcze chwilę.

penne_sos

zBLOGowani.pl
Print Friendly, PDF & Email