Roladki z karkówki – rozpływają się w ustach

Roladki z karkówki
Roladki z karkówki

Roladki z karkówki to wyjątkowo pyszne danie, które możemy przygotować na wykwintny obiad. Roladki rozpływają się w ustach. Do nich możemy podać puree ziemniaczane z koperkiem i surówkę warzywną.

Roladki czyli inaczej zrazy to tradycyjne danie staropolskie, które nawet w Panu Tadeuszu zostało dwukrotnie wymienione. Zrazy zawijane to najpopularniejszy ich wariant, jednak również plastry mięsa duszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli lub grzybów można tak nazwać.
Ja do swoich zawijanych zrazów dodałam boczek oraz kiszonego ogórka i przyprawiłam wędzoną papryką. Przyprawy szukałam już od jakiegoś czasu w różnych sklepach, jednak albo nie była w sprzedaży albo została już wykupiona. Dzięki współpracy z Piątnicą udało mi się wreszcie ją dostać i roladki z karkówki przyprawione wędzoną papryką miały bardzo pyszny smak.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • duży ogórek kiszony
  • musztarda (u mnie jak zwykle rosyjska)
  • kilka plasterków boczku wędzonego
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • papryka słodka wędzona

Przygotowanie

Mięso rozbijamy cienko tłuczkiem. Przygotowane mięso posypujemy przyprawami. Z jednej strony smarujemy musztardą. Na musztardzie układamy boczek i kawałek ogórka kiszonego. Każdy plaster zawijamy w ciasny rulon, boki wciskamy do środka, by nic nie wypadło.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy mięso. Roladki smażymy z obu stron do zrumienienia. Następnie podlewamy je wodą, tak, aby w większości były zakryte, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. godz. Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem, ew. podlewamy jeszcze wodą, jeśli za dużo wyparowało. Do sosu dodajemy łyżkę mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Całość gotujemy do zgęstnienia sosu, systematycznie mieszając.
karkowka_rolada

Print Friendly, PDF & Email