Zapiekanka z puree ziemniaczanego i jajek

Ostatnio były zapiekane jajka w kokilkach na śniadanie, a dzisiaj podaję przepis na tłuczone ziemniaki z cebulką i kiełbasą, zapiekane z jajkiem i serem żółtym w kokilkach. W sam raz na obiad. Z podanych składników wychodzą 4 kokilki.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 4 jajka
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 2 cebule
  • pętko dobrej kiełbasy
  • łyżka masła
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz świeżo zmielony
  • gałka muszkatołowa
  • koper

Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, dodajemy śmietanę i tłuczemy na puszyste puree.
Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka albo kostkę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i jeszcze chwilkę podsmażamy. Cebulę i kiełbasę dodajemy do ziemniaków razem z przyprawami i posiekanym koperkiem. Całość mieszamy.
Do wysmarowanych tłuszczem kokilek lub naczynia żaroodpornego wykładamy zapiekankę. Na środek wbijamy jajko i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

zapiekanka_ziemniak_jajko

Print Friendly, PDF & Email