Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

Niedawno kupiłam kilka kokilek, więc trzeba było je przetestować. Zaowocowało to rozgrzewającą zupą cebulową z dodatkiem ziół prowansalskim i kuminu pod pierzynką z sera żółtego i ciasta francuskiego. Ja bardzo lubię takie zupy, niestety moja większa połówka już mniej, więc pewnie niezbyt szybko będę miała okazję powtórzyć ten przepis.

Składniki:

  • ok litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 duże cebule
  • masło
  • sól, pieprz, cukier
  • zioła prowansalskie, kumin
  • łyżka mąki
  • 150 g sera żółtego
  • opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło i wrzucamy cebulę.  Podsmażamy ją na niewielkim ogniu często mieszając, aż stanie się złocista.  Dodajemy sól, cukier, pieprz oraz mąkę i mieszamy wszystko dokładnie. Cebulę przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Dodajemy zioła prowansalskie i kumin. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka nieco większe od średnicy kokilek , w której będziemy zapiekać zupę. Chłodną zupę przelewamy do miseczek, dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim i zalepiamy krawędzie. Kokilki z zupą wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i zapiekamy ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni.

zupa_cebulowa

Print Friendly, PDF & Email