Spaghetti carbonara

Nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na carbonarę, gdyż jest to danie, które bardzo lubię i często gotuję. Musiałam coś przeoczyć 😉 W przepisie podaję spaghetti, ale może to być równie dobrze inny makaron np. penne.


Składniki:

  • 500 g makaronu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego
  • żółtko
  • 300 ml śmietanki min 18%
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz świeżo zmielone
  • bazylia, oregano, cebula suszona

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Drobno posiekany czosnek lekko podsmażamy na oliwie, dodajemy boczek i przesmażamy na złoto. Żółtka roztrzepujemy ze śmietanką, dodajemy parmezan. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Zmniejszamy gaz. Wlewamy masę żółtkową na makaron i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy. Podgrzewamy przez chwilę, uważając, aby sos zbyt się nie ściął.

carbonara

Print Friendly, PDF & Email