Szynka pieczona

Chyba nie muszę nikomu uświadamiać, że domowa wędlina jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza niż te ze sklepu. Słodko-pikantna szynka naszpikowana czosnkiem będzie się idealnie prezentować na świątecznym stole.

Składniki:

  • 1 -1,5 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • pieprz cayenne
  • majeranek, tymianek
  • papryka ostra

Przygotowanie
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę nacinamy i do nacięć wkładamy czosnek. Staramy się by szynka była w miarę równomiernie naszpikowana czosnkiem. Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy miód, oliwę i sos chili – mieszamy aż składniki połączą się. Marynatą nacieramy dokładnie mięso z każdej strony. Tak przygotowane mięso zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie mięso odwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy pod przykryciem w 180 st ok 1,5-2 godziny.

szynka

Print Friendly, PDF & Email