Zupa z czerwoną soczewicą

Przepis na warzywną zupę z soczewicą. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a jednocześnie lekka – bez śmietany, mąki czy mięsa. Można dodać do niej również curry, choć ja akurat za tą przyprawą w zupie nie przepadam.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • marchewka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • 2 liście laurowe, majeranek, oregano, słodka papryka, kolendra, pietruszka suszona
  • ok 1,5 l wody
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie
W garnku podduszamy na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek, startą marchew i seler. Następnie wlewamy 1,5 l wrzątku, dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gdy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, dolewamy przecier pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Dodajemy przyprawy. Ja nie skąpię majeranku. Zupę gotujemy jeszcze ok 5 minut.

zupa_soczewica

 

Skworcu

Print Friendly, PDF & Email