Risotto z warzywami (360 kcal)

Włoska kuchnia to moja ulubiona, dlatego często pojawiają się na blogu włoskie (a przynajmniej inspirowane Włochami) przepisy. Risotto zazwyczaj robię z piersią z kurczaka, tym razem postawiłam na same warzywa i też wyszło smacznie.

Składniki:

  • 150 g ryżu arborio
  • cebula
  • puszka groszku konserwowego
  • średnia cukinia
  • papryka pepperoni
  • marchew
  • 100 g sera wędzonego
  • ok. 800 ml bulionu (u mnie drobiowy)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz kolorowy
  • kardamon

Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, startą na tarce marchew i posiekaną drobno paprykę. W miarę potrzeby wlewamy bulion.
Dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy groszek i starty ser. Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań, ja nie lubię suchego, więc wcześniej zdejmuję je z ognia.

risotto_warzywa

Print Friendly, PDF & Email