Carpaccio z buraka (240 kcal)

To niby nic takiego – burak, oliwa i kilka dodatków, ale danie jest niesamowicie pyszne. Mogłabym jej jeść codziennie, co zresztą wyszłoby mi na zdrowie, gdyż buraki to skarbnica witamin.

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 duże buraki
  • kulka mozzarelli (u mnie light – 125 g)
  • garść pestek dyni
  • garść rukoli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (dałam czosnkową)
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Buraki gotujemy w wodzie do miękkości. Ostudzamy je, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pestki dyni podprażamy na suchej patelni. Na talerzach układamy rukolę, na niej plastry buraka. Posypujemy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą i octem. Na to nakładamy porwaną na kawałki mozzarellę i posypujemy pestkami dyni.

carpaccio_burak

Print Friendly, PDF & Email