Lekki bigos (240 kcal)

Bardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść 😛

Składniki (ok 6 porcji):

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek
  • duża marchew (180 g)
  • 300 g suchej kiełbasy
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy
  • majeranek, cząber, papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma liścikami laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy kilka minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.

bigos_lekki

Print Friendly, PDF & Email