Ryba z sosem cebulowym (224 kcal)

Bardzo lubię sos cebulowy, ostatnio występował ze schabem, teraz trochę go zmodyfikowałam i podałam z rybą. Też wyszedł smacznie. Sos można również zmiksować za pomocą blendera, którego ja chwilowo nie posiadam 😛

Składniki (2 porcje):

  • 2 filety ulubionej ryby
  • sól, pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny

Na sos:

  • 2 cebule
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka mąki
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju lub masła roślinnego

Przygotowanie
Filety dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Można odstawić na godzinę do lodówki, ja nie miałam czasu. Filety zawijamy pojedynczo w folię aluminiową i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku ok 20 min.
W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu na patelni. Kiedy się zezłoci posypujemy ją mąką i curry. Podsmażamy jeszcze chwilkę i wlewamy bulion. Przyprawiamy i gotujemy dopóki sos nie zgęstnieje. Rybę podajemy polaną sosem.

ryba_cebula

Print Friendly, PDF & Email