Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal)

Uwielbiam pieczoną paprykę, dlatego sałatka z jej duża ilością nie mogła nie stać się moją ulubioną. Sałatka jest prosta, szybka i bardzo, bardzo smaczna.

Składniki:

  • 250 g tortellini (dałam z grzybami)
  • 2 duże papryki czerwone
  • 80 g cebulki perłowej marynowanej
  • łyżka oliwy
  • łyżka pesto bazyliowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pieprz kolorowy

Przygotowanie
Tortellini gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z  piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy ze sobą. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pesto i przyprawy. Sałatkę dokładnie mieszamy i gotowe.

salatka_tortellini

Print Friendly, PDF & Email