Sernik na zimno z makiem (338 kcal)

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? 😛
Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal.

Składniki:
Biszkopt:

  • 150 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu

Masa:

  • 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki)
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30 %
  • opakowanie żelatyny (50 g)
  • 2 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 50 g płatków migdałów

Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy żelatynę – mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy masę serowo-makową, ubitą śmietanę i żelatynę i razem mieszamy na wolnych obrotach miksera. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało.

ser_mak

Print Friendly, PDF & Email