Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii i pomarańczy (121 kcal)

Pyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs.

Składniki (ok 4 porcje):

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • marchew
  • pół małej cukinii (100 g)
  • pomarańcza
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy.

suwówka_kapusta_cukinia

Print Friendly, PDF & Email