Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal)

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami.

Składniki (2 porcje):

  • 200 g karkówki
  • kromka chleba razowego
  • cebula
  • średnia marchew
  • 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską)
  • 100 g boczniaków
  • czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól

Przygotowanie
Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze ok 5 min.

gulasz_chleb

Print Friendly, PDF & Email